Indeholder annonce- og reklamelinks
Vælg de bedste kaffebønner til din espressomaskine. Når du har indkøbt en god (og måske dyr) espressomaskine, skal du jagt efter den kaffebønne, som smager dig bedst. Selv den mest avancerede kaffemaskine kan ikke lave god kaffe af dårlige kaffebønner, og derfor er bønnerne mindst lige så vigtige som espressomaskinen.
Der findes en masse forskellige kaffebønner, og her er det i høj grad din personlige smag, der er afgørende for, hvilken bønne der tiltaler dig mest.
Hvordan vælger du de bedste kaffebønner?
Kaffe bliver dyrket mange steder i verden, men den meste kaffe dyrkes i mellem- og sydamerika, Asien og Afrika. Mange kaffer er dog lavet af et mix af bønner med forskellig oprindelse, for at fremelske forskellige aromaer og smagsvarianter.
Udover oprindelse er ristningen af bønnerne, særdeles vigtig for den smag, som kaffen får. Kaffebønner der er ristet mørke, har en mere fyldig og kraftfuld smag, end kaffebønner der kun har fået en lettere ristning. Lysristede bønner har et højere indhold af koffein end de bønner der er ristet mere mørke.
Hvis du selv vil forsøge dig med at riste kaffebønner, skal du købe grønne bønner. Du kan let selv riste bønnerne i ovnen eller på panden, og på den måde forsøge dig med at lave en ristning, der passer bedst til din egen smag.
Hvad koster gode kaffebønner?
Kaffebønner findes i mange prisklasser fra omkring 50 kr. pr. kilo til over 200 kr. pr. kilo for de mere eksotiske kaffebønner.
Da smag og behag som bekendt er meget forskellig, findes der ikke gode eller dårlige anbefalinger, når det drejer sig om kaffebønner.
Det bedste råd er, at du præver dig frem, indtil du finder den bønne, der smager dig bedst.
5 gode råd om kaffebønner
Kaffebønner har som udgangspunkt ingen udløbsdato, og bønnerne kan holde sig i meget lang tid. Den bedste smag finder du i friske kaffebønner – så gem dem ikke for længe.
Kaffebønner opbevares bedst i lufttætte poser, der forhindrer at der kommer ilt til bønner, og dermed “ødelægger” smagen. Luk altid posen så lufttæt som muligt, og opbevar kaffebønnerne mørkt og ved almindelig stuetemperatur.
Kaffe bliver dyrket mange steder i verden. De fleste kaffer kommer fra Brasilien, Colombia, Indien, Guatemala, Mexico, Indonesien og Etiopien. Mange kaffefirmaer har kaffer, der er bandet af forskellige bønner.
Som udgangspunkt ristes kaffe i 3 kategorier – Lys, medium og mørk ristning. Jo mørkere ristning, desto mere kraftig og bitter bliver kaffen.
Formalet kaffe vil altid miste deres smag hurtigere end kaffe af kaffebønner der er frisk malet. Når du laver kaffe i en semiautomatisk espressomaskine, skal bønnerne males i separat kværn. I automatiske og fuldautomatiske espressomaskiner er der indbygget kaffekværn.
Find din espressomaskine her
Se flere gode tilbud på espressomaskiner her